Բարի գալուստ ՄԱԶԾ «Կայուն համայնքներ» ծրագրի պաշտոնական կայք։     Նոր ծրագրերի և մրցույթների մասին տեղեկություններ ստանալու համար այցելեք ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ բաժին։      Նոր ծրագրերի մասին հայտարարությունները բաց չթողնելու համար բաժանորդագրվեք «Կայուն համայնքներ» ծրագրի էջին Facebook-ում։    

Զանիկ Սիմոնյան, «Չիր-Չիր» ծրագիր

Չիր-Չիր

Ինչպե՞ս սիրելի զբաղմունքը վերածել հաջողակ բիզնեսի, այս հարցի պատասխանը տիկին Զանիկը հպարտությամբ է տալիս՝ պետք է մեծ ցանկություն ունենալ ու սիրել գործը։ Վայոց ձորի Արենի բնակավայրում 2020 թվականին ՄԱԶԾ «Կայուն համայնքների» «Չիր-Չիր» ծրագրի շրջանակում հիմնադրվեց չրի արտադրամաս։ Զանիկ Սիմոնյանը Վայոց ձորի մարզում «Չիր-Չիր»  ծրագրի առաջին շահառուն է․ այս փաստը հպարտությամբ է ընդգծում․ ««Կայուն համայնքներ» ծրագրի ղեկավար Արման Վալեսյանը մի օր ինձ ասաց՝ էս ինչքա՞ն քաղցր արտադրանք ունեք, է՛լ մեղր, է՛լ չիր, է՛լ մուրաբա, իսկական քաղցր տուն է ձեր տունը։ Ես էլ ոգևորվեցի ու որոշեցի, որ ընդլայնելու եմ ծավալներն ու զբաղվեմ նաև չրի պրոֆեսիոնալ արտադրությամբ»,-նշում է Զանիկ Սիմոնյանը։

«Չիր-Չիր»  ծրագիրն իրականացվել է համաֆինանսավորման սկզբունքով, որի շրջանակում տրամադրվել է չրարտադրության համար նախատեսված արտադրական գույք, այդ թվում` էլեկտրական չորանոց և չորացման համար նախատեսված տակդիր ցանցեր: «Առաջ մրգերը չորացնում էի միայն արևի տակ, բայց պետք է խոստովանեմ, որ դժվար էր»,-պատմում է Զանիկ Սիմոնյանը․ «Եղանակը կտրուկ փոխվում էր, անձրև էր գալիս ու ստիպված էի լինում շատ արագ հավաքել չրերը։ Բացի այդ, արևի տակ նաև փոշի էր լինում։ Իսկ հիմա մաքուր պայմաններում կարողանում եմ գեղեցիկ արտադրական տեսքով չրեր ստանալ»։

Զանիկ Սիմոնյանը խոստովանում է՝ «Չիր-Չիր»  ծրագրի շահառու դառնալուց հետո արտադրության ծավալները հնգապատկվել են։ Հիմա մինչև 20 տեսակի չիր է պատրաստում տարբեր մրգերից ու բանջարեղենից․ «Թոռնիկներս շատ են սիրում քաղցրավենիք։ Որոշեցի, որ խանութից էլ կոնֆետներ չեմ գնելու ու առաջացավ գաղափար ելակի չիր պատրաստել, որը կփոխարինի կոնֆետներին ու ամենակարևորը կլինի բնական ու առողջարար»,-պատմում է Զանիկը․ «Մեր այգուց մի քիչ ելակ հավաքեցի ու չիր պատրաստեցի․ երեխաները հիմա կոնֆետից ավելի շատ չիր են ուտում»։

«Չիր-Չիր»  նախագիծը Զանիկ Սիմոնյանի ընտանիքում ՄԱԿ-ի զարգացման ծրագրի առաջին նախագիծը չէ։ 2019 թվականին Զանիկի որդին՝ Հայկ Ստեփանյանը դարձավ ՄԱԶԾ «Ինտեգրված գյուղական զբոսաշրջության զարգացում» ծրագրի «Գաստրո բակ» նախագծի շահառու և հիմնեց «Ստեփանյանների Գաստրո Բակը»։ Հիմա Ստեփանյանների ընտանիքում ՄԱԶԾ աջակցությամբ երկու առանձին բիզնես է գործում՝ Գաստրո բակ և չրի արտադրամաս, սակայն փորձել են համատեղել․ չրի արտադրանքները ներկայացված են Գաստրո բակի նախասրահում։ «Գաստրո բակ» նախագծի նպատակն է եղել խթանել գյուղական համայնքներում զբոսաշրջության ծառայությունների դիվերսիֆիկացիան ու զարգացումը։ Ստեփանյանների Գաստրո բակը նախագծի ամենավառ օրինակներից է։ Մեկ տարվա կտրվածքով միջինում 3000-ից ավելի այցելու է գալիս Ստեփանյանների Գաստրո բակ։ Զանիկ Սիմոնյանը չրի արտադրամասի գործունեությունը համատեղել է Գաստրո բակի հետ և հատուկ ուտեստներ ավելացրել Գաստրո բակի մենյուում, որոնք պատրաստված են չրերից։

single-post single-post single-post single-post single-post single-post single-post

«Մեր հյուրեը հենց տնական սննդի ու տան պայմաններում պատրաստված ուտեստների համար են գալիս մեր Գաստրո բակ։ Ասում են՝ հոգնել են ռեստորաններից ու ուզում են ավելի անմիջական միջավայրում լինել»,-պատմում է Զանիկ Սիմոնյանը ու կատակում՝ ընտանիքն՝ ընտանիք, բայց բիզնեսը՝ բիզնես․ «Մեր ընտանեկան բիզնեսում աշխատանքի բաժանումը հավասար ենք արել։ Ամուսինս մեր այգու պատասխանատուն է, բերքն է մշակում ու նաև օղի պատրաստում։ Տղաս մեր գինեգործն է, համեղ գինիների պատասխանատվությունն իր ուսերին է։ Աղջիկս հայկական մոտիվներով ու տարազի էլեմենտներով պայուսակներ է պատրաստում, որոնք մեր սրահում ենք ցուցադրել։ Հարսս տուրիզմի պատասխանատուն է։ Ես՝ էլ խոհանոցի»։

single-post single-post single-post single-post single-post single-post

Զանիկ Սիմոնյանը վստահեցնում է՝ իր հյուրերին դուր են գալիս իր ավանդական հայկական բաղադրատոմսերով պատրաստված ուտեստները․ «Իմ խոհանոցի բեսթսելլերն ու ամենապահանջված ուտեստը հայկական տոլման է և թոնրի խորովածը։ Մայրիկս ու տատիկս շատ համեղ բաղադրատոմսեր ունեին ու հիմա հենց դրանցով եմ պատրաստում․ հյուրերս շատ տպավորված են հեռանում»։ Ստեփանյանների Գաստրո բակում հյուրերը հնարավորություն ունեն համտեսելու հենց չրի արտադրամասի չրերով պատրաստված ղափամա, քաղցր շարան, չրերով բրինձ և տարատեսակ այլ աղանդերներ։ Բիզնեսից դուրս Զանիկի սիրելի զբաղմունքը փորձի փոխանակումն է հարևանների, հարազատների ու հյուրերի հետ․ միասին չիր են պատրաստում ու իր գիտելիքներով ու փորձով կիսվում է մյուսների հետ։

single-post single-post single-post single-post single-post single-post single-post
Տարածել`